Soluții
Clima și deșeurile
Schimbarea modelului de consum de materiale și gestionarea adecvată a deșeurilor nu doar ajută la economisirea de bani, ci are implicații semnificative și pentru îmbunătățirea performanței de mediu și reducerea schimbărilor climatice.
Ce risipă!
Imaginează-ți că te întorci de la supermarket și arunci o treime din produsele cumpărate la coșul de gunoi. Aceasta este, mai mult sau mai puțin, proporția de hrană produsă la nivel global care se pierde sau se risipește în fiecare an.
Comisia Europeană depune eforturi pentru a contribui la sensibilizarea publicului cu privire la realizarea înțeleaptă a cumpărăturilor, la semnificația informațiilor de pe etichetele alimentare și la utilizarea resturilor alimentare. În octombrie 2017 au fost adoptate orientări la nivelul UE pentru a facilita - dacă acest lucru prezintă siguranță - donarea surplusului de alimente către băncile de alimente sau pentru a fi utilizate ca hrană pentru animale.
Să colaborăm cu toții pentru a reduce cele 90 de milioane de tone de alimente, cantitatea care se estimează că se risipește în fiecare an în UE!

Tratează problema deșeurilor în mod inteligent
Data viitoare când arunci ceva la coșul de gunoi, gândește-te de două ori. În medie, fiecare dintre cele 500 de milioane de persoane care locuiesc în UE aruncă aproximativ o jumătate de tonă de gunoi menajer pe an!
Chiar dacă cantitatea de deșeuri reciclate este în creștere, multe ajung încă la gropile de gunoi. Pe măsură ce deșeurile se descompun, ele eliberează în aer cantități uriașe de metan - un gaz cu puternic efect de seră - contribuind astfel la schimbările climatice.
Astăzi, o gestionare mai bună a deșeurilor înseamnă recuperarea unei cantități mai mari de energie, iar legislația UE privind zonele de eliminare a deșeurilor generează un impact pozitiv major.
Prevenirea deșeurilor devine din ce în ce mai importantă, pe măsură ce populația lumii crește și consumăm din rezerva noastră finită de resurse naturale.

Gândește-te de două ori înainte de a-ți cumpăra ultimul model de gadget
Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) reprezintă categoria de deșeuri din UE aflate în cea mai puternică creștere. DEEE conțin mult plastic și metale, inclusiv dintre cele cu efecte nocive, precum mercurul, sau dintre cele prețioase, precum aurul, folosit în plăcile de circuit integrat.
UE a stabilit obiective pentru reciclarea produselor electronice, în scopul de a economisi resurse și de a restricționa materialele periculoase pe care producătorii le pot pune în dispozitivele electronice, protejând astfel entitățile care reciclează și mediul înconjurător.
