Løsninger
Klima og affald
Ændringer i materialeforbrug samt korrekt affaldshåndtering sparer ikke kun penge; det forbedrer også miljøresultater og reducerer klimaændringer.
Sikke et spild!
Forestil dig, at du kommer hjem fra supermarkedet og umiddelbart smider en tredjedel af indkøbene direkte i skraldespanden. Så stor en andel af den globale fødevareproduktion går der omtrent til spilde hvert år.
Europa-Kommissionen arbejder på at lære os at købe rigtigt ind, forstå datomærkningen på fødevarerne rigtigt og undgå madspild ved at bruge rester. EU’s retningslinjer blev vedtaget i oktober 2017 for, hvor det er sikkert, at gøre det lettere at lade overskydende fødevarer gå videre til fødevarebanker eller dyrefoder.
Vi skal alle gøre en indsats for at undgå, at 90 millioner ton fødevarer hvert år går til spilde i EU!

Spar på affaldet
Tænk på affaldsmængden, næste gang du smider noget ud. I gennemsnit smider hvert af de 500 millioner mennesker, der bor i EU, omkring et halvt ton husholdningsaffald ud hvert år!
Selv om en stigende andel af de ting, vi kasserer, bliver genanvendt, er der stadig meget, der ender på lossepladsen. Når affaldet rådner, udledes der enorme mængder metan — en kraftig drivhusgas, som bidrager til klimaændringerne.
Med bedre affaldshåndtering kan vi genvinde mere energi, og EU’s lovgivning om affaldshåndtering og deponering gør en kæmpe forskel.
Efterhånden som jordens befolkning vokser, bliver det mere og mere vigtigt at forebygge affald, og vi er i gang med at opbruge jordens udtømmelige naturressourcer.

Tænk dig om to gange, før du køber ny elektronik
Kasserede husholdningsapparater og elektronisk udstyr er den hurtigst voksende kategori af affald i EU. Den type affald indeholder typisk masser af plastik og metaller, bl.a. giftige metaller som kviksølv og værdifulde metaller som guld, der bruges i elektroniske kredsløb.
EU har fastlagt mål for genanvendelse af elektronikudstyr for at spare ressourcer, og vi har skærpet reglerne for de mængder af farlige materialer, som producenterne må anvende i elektronik, så vi genbruger mere og skåner miljøet.
