Skip to main content
Planeta noastră, viitorul nostru

Milestones

Momente de referință

Combaterea schimbărilor climatice la nivel global

Eforturile globale pentru combaterea schimbărilor climatice au început cu adevărat în anul 1992, moment în care statele lumii au semnat un tratat internațional intitulat Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice.

Vezi care sunt principalele momente de referință din lupta globală împotriva schimbărilor climatice

A fost creat Grupul interguvernamental pentru schimbările climatice (IPCC), care reunește mii de cercetători, în scopul evaluării dovezilor științifice privind schimbările climatice și impacturile acestora.

În cadrul acestei Convenții-cadru s-a adoptat Protocolul de la Kyoto, primul tratat din lume privitor la emisiile de gaze cu efect de seră.

UE lansează Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii

În 2007, UE adoptă pachetul energie/climă pentru 2020, care își propunea trei obiective esențiale: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul UE cu 20 %, comparativ cu 1990; creșterea proporției energiei din surse regenerabile la 20 %, la nivelul UE; și îmbunătățirea eficienței energetice cu 20 %.

Conferința ONU privind schimbările climatice, organizată la Copenhaga, s-a încheiat fără a se ajunge la un acord global privind reducerile obligatorii ale emisiilor.

100 de lideri mondiali s-au întâlnit în cadrul unei reuniuni la nivel înalt a ONU privind clima, organizată la New York; cel de-al cincilea Raport de evaluare al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice menționează că obiectivul menținerii încălzirii globale sub 2 °C este încă realizabil; UE adoptă pachetul energie/climă pentru 2030, care include obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul UE cu cel puțin 40 %, comparativ cu 1990.

Se adoptă un nou tratat global privind clima, anume Acordul de la Paris, din 2015. 195 de state se angajează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, spre a limita creșterea temperaturii globale cu o valoare cu mult mai mică de 2 °C peste nivelurile preindustriale.

Acordul de la Paris intră în vigoare la 4 noiembrie 2016.

Statele convin asupra normelor și orientărilor detaliate pentru punerea în practică a Acordului de la Paris la nivel mondial.

Liderii UE convin asupra obiectivului de a asigura neutralitatea climatică a UE până în anul 2050.

Comisia Europeană adoptă un pachet de propuneri menite să adapteze politicile UE privind clima, energia, utilizarea terenurilor, transportul și impozitarea pentru reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Știai că…

Aproape toate țările lumii sunt membre ale Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, aceasta reprezentând un număr de 197 de state, printre care toate țările membre ale UE, alături de UE, ca organizație.

Un semn al angajamentului global

La 22 aprilie 2016, 174 de state au semnat formal Acordul de la Paris, la New York. Acest număr reprezintă de departe cel mai mare număr de țări care au semnat vreodată un tratat internațional într-o singură zi.

Pentru ca Acordul de la Paris să fie transpus în legislație, cel puțin 55 de țări, reprezentând cel puțin 55 % din emisiile de la nivel global, trebuiau să îl ratifice în mod formal.

UE a ratificat formal acordul la 5 octombrie 2016, generând astfel intrarea sa în vigoare la 4 noiembrie, la mai puțin un an de la adoptarea sa.

Știai că…

În 2018, UE a fost responsabilă de mai puțin de 10 % din emisiile globale de CO2, în timp ce China a generat circa 30 % dintre acestea, iar SUA 14 %.

Modificarea finanțării

Națiunile mai sărace și mai vulnerabile au nevoie de ajutor pentru a-și reduce emisiile și a se adapta la impactul schimbărilor climatice.

În 2020, angajamentele asumate de UE și statele sale membre au însumat aproape 27 de miliarde USD (23,39 miliarde EUR), dintre care aproximativ jumătate au fost cheltuiți pentru a ajuta partenerii internaționali ai UE să se adapteze la schimbările climatice. O mare parte din acest sprijin este direcționat către cele mai vulnerabile țări din lume. Ne menținem angajamentul față de obiectivul colectiv al țărilor dezvoltate de a mobiliza 100 de miliarde USD pe an pentru finanțarea acțiunilor climatice cât mai curând posibil și pe parcursul anului 2025.

Știai că…

În 2007, Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat Grupului interguvernamental privind schimbările climatice și fostului vicepreședinte al SUA, Al Gore, pentru activitatea lor în domeniul schimbărilor climatice.

Cu mult sub 2 °C

Guvernele au convenit că, pentru a preveni cele mai grave impacturi ale schimbărilor climatice, creșterea temperaturii globale trebuie limitată la o valoare cu mult sub cea de 2 °C, comparativ cu nivelul din perioada preindustrială (dinainte de Revoluția Industrială).

Aceasta deoarece cercetătorii consideră că, dincolo de acest punct, riscul unor modificări ireversibile, pe scară largă, crește exponențial. Statele au convenit, de asemenea, să încerce să limiteze încălzirea la 1,5 °C, întrucât aceasta ar reduce semnificativ riscurile și impacturile schimbărilor climatice.

Aceste obiective au fost convenite în cadrul Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, acordul internațional pentru abordarea provocării climatice.

Știai că…

O treime din investițiile din Planul de redresare NextGenerationEU al UE și bugetul pe șapte ani al UE vor finanța Pactul verde european? Asta înseamnă 600 de miliarde EUR!