Momente de referință
Combaterea schimbărilor climatice la nivel global
Eforturile globale pentru combaterea schimbărilor climatice au început cu adevărat în anul 1992, moment în care statele lumii au semnat un tratat internațional intitulat Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice.
Vezi care sunt principalele momente de referință din lupta globală împotriva schimbărilor climatice
Un semn al angajamentului global
La 22 aprilie 2016, 174 de state au semnat formal Acordul de la Paris, la New York. Acest număr reprezintă de departe cel mai mare număr de țări care au semnat vreodată un tratat internațional într-o singură zi.
Pentru ca Acordul de la Paris să fie transpus în legislație, cel puțin 55 de țări, reprezentând cel puțin 55 % din emisiile de la nivel global, trebuiau să îl ratifice în mod formal.
UE a ratificat formal acordul la 5 octombrie 2016, generând astfel intrarea sa în vigoare la 4 noiembrie, la mai puțin un an de la adoptarea sa.
Modificarea finanțării
Națiunile mai sărace și mai vulnerabile au nevoie de ajutor pentru a-și reduce emisiile și a se adapta la impactul schimbărilor climatice.
În 2020, angajamentele asumate de UE și statele sale membre au însumat aproape 27 de miliarde USD (23,39 miliarde EUR), dintre care aproximativ jumătate au fost cheltuiți pentru a ajuta partenerii internaționali ai UE să se adapteze la schimbările climatice. O mare parte din acest sprijin este direcționat către cele mai vulnerabile țări din lume. Ne menținem angajamentul față de obiectivul colectiv al țărilor dezvoltate de a mobiliza 100 de miliarde USD pe an pentru finanțarea acțiunilor climatice cât mai curând posibil și pe parcursul anului 2025.
Cu mult sub 2 °C
Guvernele au convenit că, pentru a preveni cele mai grave impacturi ale schimbărilor climatice, creșterea temperaturii globale trebuie limitată la o valoare cu mult sub cea de 2 °C, comparativ cu nivelul din perioada preindustrială (dinainte de Revoluția Industrială).
Aceasta deoarece cercetătorii consideră că, dincolo de acest punct, riscul unor modificări ireversibile, pe scară largă, crește exponențial. Statele au convenit, de asemenea, să încerce să limiteze încălzirea la 1,5 °C, întrucât aceasta ar reduce semnificativ riscurile și impacturile schimbărilor climatice.
Aceste obiective au fost convenite în cadrul Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, acordul internațional pentru abordarea provocării climatice.