Oplossingen
Klimaat en energie
Er is veel dat we kunnen (en moeten) doen om te zorgen dat onze wereld minder energie verbruikt en het klimaat beter wordt beschermd.
Uitstoot terugdringen!
We moeten oplossingen vinden om minder broeikasgassen uit te stoten. Dat is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor onze gezondheid (minder vervuiling), voor de zekerstelling van onze energievoorraad en voor onze economie aangezien het nieuwe banen oplevert.
Hernieuwbare energie
Een manier om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, is door meer hernieuwbare energie te gebruiken, zoals wind- en zonne-energie. Deze zorgen voor een eindeloze voorraad energie, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die op een dag opraken. En in tegenstelling tot het verbranden van fossiele brandstoffen in elektriciteitscentrales, produceert het opwekken van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen weinig tot geen broeikasgassen.
De EU is een wereldleider op het gebied van technologieën voor hernieuwbare energie, en veel EU-landen wekken al een groot deel van hun elektriciteit op uit hernieuwbare energiebronnen.
Door meer van onze energie uit hernieuwbare bronnen te halen, vermindert niet alleen de uitstoot, maar betekent dit ook dat we minder uitgeven aan de invoer van kolen, olie en gas van buiten de EU. In 2020 was meer dan 22 % van de energie in de EU afkomstig van hernieuwbare energiebronnen.
Volgens de Europese Green Deal is het de bedoeling om dit in 2030 te verhogen tot minimaal 40 %.
Minder is meer!
EU-landen werken er hard aan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, om de EU te helpen haar algemene reductiedoelstellingen te halen: -55 % tegen 2030 in vergelijking met 1990. De EU streeft ernaar om tegen 2050 klimaatneutraal te worden door de uitstoot te verminderen en de verwijdering van broeikasgassen uit de atmosfeer te verhogen om een netto-nuluitstoot te bereiken.
Hotspot
Geothermische energie is hot! Sommige landen kunnen gebruikmaken van de energie die onder het aardoppervlak zit om de leidingen te verwarmen die dienen voor de verwarming van hun huizen en water of om een generator aan te drijven die elektriciteit opwekt.
Tal van kuuroorden in Hongarije maken gebruik van geothermische energie voor hun ontspanningsactiviteiten, en de EU ondersteunt er ook innovatieve projecten op basis van geothermische energie.
Subsidies op fossiele brandstoffen afbouwen
De productie en het gebruik van fossiele brandstoffen worden in niet geringe mate met publieke financiële middelen ondersteund, bijna twee keer zoveel als hernieuwbare brandstoffen. Duurzame energie zou nog concurrerender zijn als er minder ondersteuning zou worden gegeven aan fossiele brandstoffen.


Zonnefietspad
In 2014 werd in Nederland een bijzonder fietspad aangelegd: een fietspad dat zonne-energie genereert. Het 72 meter lange pad in Krommenie, vlak bij Amsterdam, heeft ingebouwde zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit.
Het eerste jaar maakten meer dan 300 000 fietsers gebruik van dit proeffietspad, waarmee voldoende elektriciteit werd opgewekt om het jaarlijks verbruik van drie huishoudens te dekken!
Nieuwe ideeën
Om duurzame oplossingen voor bestrijding van de klimaatverandering te vinden, zijn nieuwe wetenschappelijke onderzoeken en ontdekkingen nodig.
Horizon Europa, het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU ooit, heeft tussen 2021 en 2027 95,5 miljard EUR aan financiering beschikbaar om onderzoekers en innovators te helpen bij het ontwikkelen van ideeën die in de praktijk kunnen worden toegepast.
Een groot deel van het geld (ruim 35 %) zal worden besteed aan klimaatgerelateerde projecten.
De EU ondersteunt ook de ontwikkeling van innovatieve energiecentrales met een lage koolstofuitstoot.

Duurzaam winkelen
In 2016 werkte de stad Modena in Italië samen met een groep milieutechnische adviseurs aan de renovatie van een grote supermarkt. Dit gebeurde in het kader van een EU-project om het gebied te moderniseren en duurzamer te maken.
Dankzij innovatieve oplossingen zoals zonnebuizen die (gratis!) zonlicht naar de supermarkt leiden, gebruikt het gebouw nu veel minder energie en zijn de bedrijfskosten lager.

100 % hernieuwbare energie tegen 2030?
In de provincie Kalmar in Zweden werken plaatselijke overheden en energiebedrijven samen om het hele gebied in 2030 vrij van fossiele brandstoffen te maken.
Dat zorgt ook voor duurzame ontwikkeling en meer werkgelegenheid. Het beleid omvat bussen die voor 100 % op hernieuwbare energie rijden, initiatieven omtrent het delen van auto’s (waarvan al een aantal elektrisch aangedreven wordt), het produceren van brandstof uit voedselafval en het creëren van plekken voor het opwekken van zonne- en windenergie.
