Oplossingen
Klimaat en de stad
Steden dragen in grote mate bij aan klimaatverandering. En dat is logisch, want ongeveer 75 % van de Europeanen woont tegenwoordig in de stad.
Grote steden, grote voetafdruk
Als activiteitencentra zijn steden een belangrijke bron van uitstoot. Stedelijke gebieden veroorzaken 60 à 80 % van het globale energieverbruik en ongeveer hetzelfde percentage CO₂-uitstoot; ze hebben dus een grote koolstofvoetafdruk. Maar steden zijn niet alleen een deel van het probleem, ze kunnen ook een deel van de oplossing zijn.
In heel Europa voeren steden nuttige wijzigingen door, dankzij de innovatie en visie van plaatselijke leiders die door slimme planning en vernuftige programma’s helpen om de uitstoot te verminderen en de stad aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.
Burgemeesters met een missie
In heel Europa hebben steden een vrijwillige verbintenis ondertekend om maatregelen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zich voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering.
Ze zijn lid van het Convenant van burgemeesters, een programma van de Europese Commissie om gemeenten aan te moedigen om de uitstoot te verminderen en zich aan te passen aan de klimaatverandering. Steden gaan efficiënter met energie om en maken meer gebruik van hernieuwbare energiebronnen en duurzaam vervoer. Bovendien werken ze aan een klimaatbestendige infrastructuur, leggen ze groene stadsgebieden aan, passen ze hun civiele bescherming aan en nemen ze nog tal van andere initiatieven.
In 2016 werd het Global Convenant of Mayors for Climate and Energy gelanceerd om klimaatactie op lokaal niveau over de hele wereld te versnellen.
Inmiddels werken meer dan 11.500 steden uit 142 landen en 6 continenten samen aan het klimaat. Doet uw stad — of de stad die het dichtst bij u ligt — ook mee?
Toegankelijke steden
Autovrije dagen zijn een prima manier om mensen aan te zetten om alternatieve manieren te zoeken om zich in de stad te verplaatsen. Dit is een van de evenementen die in veel steden plaatsvinden tijdens de Europese Week van de Mobiliteit, een campagne die wordt ondersteund door de Europese Commissie en die elk jaar in september wordt georganiseerd.
Dankzij de campagne werden al meer dan 8 000 permanente maatregelen ingevoerd, waaronder carpooling en programma’s voor het delen van fietsen.
Voorbereidingen op extreem weer in Kopenhagen
In juli 2011 regende het in Kopenhagen, maar het was geen gewone bui. In amper twee uur tijd viel er ongeveer 15 centimeter regen. De riolen van de stad konden de grote hoeveelheid water niet aan en al snel liepen gebouwen en wegen onder.
Twee van de grootste ziekenhuizen van Kopenhagen werden bedreigd met tijdelijke sluiting als gevolg van de overstromingen en de stroomstoringen. Door deze gebeurtenis gingen de leiders van de stad nadenken over een plan om de stad in de toekomst te beschermen tegen extreme weersomstandigheden.
Daartoe werd een plan tegen wolkbreuken uitgewerkt, dat niet alleen helpt om in de toekomst het regenwater beter te beheren, maar ook de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Het plan omvat zelfs voorstellen om nieuwe fietsroutes uit te stippelen die ook als stormwaterkanalen dienen.

Energie besparen, geld besparen
Efficiëntere gebouwen en apparaten kunnen ons veel energie, uitstoot en geld besparen. Een groot deel van de energie die door gezinnen in de EU wordt gebruikt, gaat naar de verwarming van hun woning.
Driedubbele beglazing om de warmte binnen te houden, een goede isolatie en daken die bedekt zijn met planten die regenwater opslaan en helpen om gebouwen koel te houden, zijn maar enkele van de vele manieren waarop we de koolstofvoetafdruk van onze woningen, scholen en kantoren kunnen verminderen.

Groene hoofdsteden van Europa
De prijs Groene Hoofdstad van Europa wordt uitgereikt aan steden die zich ertoe verbinden om duurzamer te worden. De prijs is niet alleen bedoeld om steden te belonen die op de lange termijn hoge milieunormen weten te realiseren. Het is ook de bedoeling om steden aan te moedigen ambitieuze doelstellingen op te stellen en andere steden te motiveren door een ruimte te creëren waarin steden elkaar kunnen inspireren om ideeën en ervaringen uit te wisselen.