Hur är det med dig själv?
Nu är det din tur!
Är du bekymrad över klimatförändringarna och de hot de för med sig? Är du angelägen om att bidra till minskade koldioxidutsläpp?
En bra början är att ändra på saker och ting i din vardag, så att du minskar ditt eget miljöavtryck.
Ingen insats är för liten.

Tre saker att komma ihåg
Det är inte för sent att göra något åt klimatet.
För att förhindra att klimatförändringarna blir ännu värre måste vi minska utsläppen av växthusgaser rejält och samtidigt anpassa oss till de förändringar som sker nu och i framtiden för att på så sätt begränsa skadorna. Forskarna är tydliga: Vi måste göra gemensam sak och agera omedelbart. Alla delar av samhället och varje enskild individ kan göra sin del.
BÄSTA TIPSET
En tv, dator eller annan apparat som står på standby drar ström. Detsamma om du laddar mobilen över natten – även om laddaren bara sitter i vägguttaget och inte är ansluten till telefonen så drar den el! Om du stänger av och kopplar ur enheter kan du sänka hushållets årliga elkostnader med hela 10 %.
Fråga forskaren


Du kan göra skillnad – det kan vi alla!
Läs om ungdomars oro över klimatförändringarna och hur de redan har börjat göra skillnad.
Paolo, 16 år, från Italien

Erik, 11 år, från Danmark/Spanien

Maja, 13 år, från Slovakien/Slovenien

Raphael, 11 år, från Tyskland

Carolina, 15 år, från Portugal

Vappu, 16 år, från Finland

Jonathan, 13 år, från Österrike

Ingen insats är för liten
Ingen insats är för liten
Ett sätt för dig att bidra är att göra smarta val när du handlar. Shoppa mindre: shoppa bättre, slösa mindre. Köp exempelvis ett par bra skor i stället för tre par billiga.
Köp lokalt: Att välja lokal frukt och grönsaker efter säsong i stället för frukt och grönsaker som transporterats långt sparar energi. (Tänk dock på att lokalodlade frukter och grönsaker inte alltid är bättre ur koldioxidsynpunkt om de exempelvis odlats i uppvärmda växthus eller med gödningsmedel tillverkade med fossila bränslen.)
Var kräsen när du väljer förpackningsmaterial: Plastförpackningar genererar mycket avfall och är svåra att återvinna. Köp produkter i återvinningsbara eller komposterbara förpackningar och bär hem dina varor i en påse som kan återvinnas.

BÄSTA TIPSET
En sänkning av termostaten med 1 °C kan reducera familjens elräkning med 10 %. Att sänka temperaturen på natten och när du inte är hemma gör att kostnaderna minskar ännu mer.
Om vi återanvänder, reparerar och återvinner avfall sparar vi naturresurser, energi och koldioxidutsläpp.
Världen går samman för klimatåtgärder
En del länder, däribland EU:s samtliga medlemsländer, har – inom ramen för ett avtal vid namn Kyotoprotokollet – antagit juridiskt bindande mål om att begränsa sina utsläpp av växthusgaser under åren fram till 2020.
Men inte ens med löften från andra länder om att vidta frivilliga åtgärder räckte detta för att undvika farliga klimatförändringar.
Förhandlingar om ett nytt avtal som skulle kräva åtgärder av alla världens länder hölls, och den 12 december 2015 i Paris enades närmare 200 länder om den första universella, juridiskt bindande överenskommelsen om klimatförändringar.
Det historiska Parisavtalet innehåller en åtgärdsplan för att begränsa den globala uppvärmningen till under 2 °C över förindustriella nivåer.
Länderna kom även överens om att försöka begränsa den globala temperaturökningen till högst 1,5 °C, eftersom forskare från hela världen ansåg att detta skulle minska riskerna och effekterna av klimatförändringarna avsevärt.
Den andra viktiga punkten i avtalet är att stärka ländernas förmåga att hantera de effekter som faktiskt uppstår. Detta gäller i synnerhet de mindre utvecklade länderna.
Men vanliga medborgare och företag har också en viktig roll. Över hela världen genomför städer och samhällen, företag, investerare och privatpersoner redan insatser för att hjälpa till att hålla klimatet säkert och förutsägbart.
BÄSTA TIPSET
Stäng av kranen medan du borstar tänderna. Det sparar många liter vatten. Visste du förresten att det är fyra gånger mer energisnålt att duscha än att bada och att det förbrukar mycket mindre vatten?
Unga européer visar vägen
Varför inte göra klimatutmaningarna till en rolig tävling i skolan? Be dina lärare ordna en liga där den mest klimatvänliga klassen eller gruppen vinner ett pris.
Här är några förslag: plantera en skolträdgård, ha skräpfria luncher, anordna en kampanj för att cykla till skolan eller ha en bokbytardag.
Visste du att du kan återskapa växthuseffekten med hjälp av bara en glasburk och två termometrar?

Låt höra!
Varför inte engagera dig? Du kanske har en idé som kan förändra framtiden!
Vässa dina argument och var med och debattera om klimatförändringar i skolan och hemma. Och om du verkligen är intresserad på allvar kan du gå med i kampanjer för klimatåtgärder.
- Prata med släkt och vänner om problemen, och få dem med på noterna. Du kan säkert förklara ämnet för dem på ett sätt som gör intryck. Om du visar hur mycket du bryr sig kan du kanske få dem att bry sig mer också.
- Uppmuntra dina familjemedlemmar att ändra på saker hemma och i sin vardag.
- Be dina föräldrar att de tittar på märkningarna när de köper en ny frys eller luftkonditioneringsenhet. Apparaten ska vara energieffektiv och inte skada ozonlagret!
- Ta reda på vad din skola gör för klimatet.
- Skriv till kommunalråd, politiker och företagsledare och uppmana dem att vidta åtgärder.
- Kolla in vårt material för ungdomar på ec.europa.eu/clima/citizens/youth/
- Fler klimatvänliga tips finns på ec.europa.eu/clima/citizens/tips/
- Kolla in våra senaste filmer på youtube.com/EUClimateAction