Lösningar
Klimatet och staden
Städerna bidrar kraftigt till klimatförändringarna. Det är inte så konstigt med tanke på att 75 procent av alla européer bor i städer i dag.
Stora städer, stora avtryck
I städerna är det alltid en massa aktiviteter på gång, vilket orsakar stora koldioxidutsläpp. Stadsområden står för 60–80 procent av världens energiförbrukning och ungefär samma andel koldioxidutsläpp, vilket innebär att de har ett stort koldioxidavtryck. Men städerna är inte bara en del av problemet utan också en del av lösningen.
Städer i hela EU håller på att förändras till det bättre, mycket tack vare att styrande på lokal nivå visar prov på innovation och förändringsvilja. Med smart planering och förståndiga åtgärder bidrar de till att minska utsläppen och anpassa sig till klimatförändringarnas effekter.
Borgmästare med ett uppdrag
Städer i hela Europa har frivilligt åtagit sig att införa åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser och förbereda sig för klimatförändringarnas effekter.
De har anslutit sig till borgmästaravtalet, ett program som Europeiska kommissionen lanserat för att uppmuntra städer att få ned utsläppen och anpassa sig till klimatförändringarna. Städerna satsar mer på energieffektivitet, användning av förnybara energikällor och hållbara transporter. Andra initiativ är att ”klimatsäkra” infrastrukturen, utveckla grönområden i städerna och anpassa civilskyddet.
Under 2016 lanserades ett globalt borgmästaravtal för klimat och energi för att accelerera klimatåtgärderna på lokal nivå över hela världen.
Nu samarbetar fler än 11 500 städer från 142 länder och 6 kontinenter för klimatet. Är din stad – eller den närmast dig – med på banan?
Tillgängliga städer
Bilfria dagar är ett utmärkt sätt att få folk att upptäcka andra sätt att ta sig runt i stan. Detta är en av de programpunkter som äger rum i många städer under Europeiska trafikantveckan: en kampanj som anordnas i september varje år med stöd från Europeiska kommissionen.
Kampanjen har resulterat i över 8 000 permanenta åtgärder, till exempel olika system för samåkning och cykeldelning.
Köpenhamn förbereder sig för extremt väder
I juli 2011 regnade det i Köpenhamn ...
men det var ingen vanlig regnskur. På bara två timmar föll cirka 15 cm regn. Stadens avloppssystem klarade inte av dessa vattenmängder, så gator och byggnader blev snabbt översvämmade.
Översvämningar och strömavbrott gjorde att två av Köpenhamns största sjukhus nästan fick stängas. Den här händelsen fick de styrande i Köpenhamn att börja skissa på en plan för att skydda staden mot extremt väder i framtiden.
Nu har man utvecklat en hanteringsplan för skyfall, som ska säkerställa bättre hantering av regnvatten i framtiden. Planen höjer dessutom livskvaliteten för stadens invånare eftersom den även innefattar nya cykelvägar som även fungerar som regnvattenkanaler.

Spara energi, spara pengar
Effektivare byggnader och apparater kan spara enorma mängder energi, utsläpp och pengar. En stor del av den energi som hushållen i EU använder går åt till att värma upp bostäder.
Här kan våra hem, skolor och kontor minska koldioxidavtrycket på olika sätt. Vi kan exempelvis isolera bättre, sätta in trippelglas i fönstren och bygga hus med växter på taket som gör att det blir svalt i byggnaderna.

Europeiska miljöhuvudstäder
Priset som Europeisk miljöhuvudstad delas ut till städer som förbundit sig att bli mer miljömässigt hållbara. Syftet är att belöna städer som har uppnått höga långsiktiga miljöstandarder för att uppmuntra Europas städer att sikta mot ambitiösa mål och ge städer motivation till att skapa utrymme för att inspirera varandra och utbyta idéer och erfarenheter.