Løsninger
Klimaet og
industrien
Fabrikkerne, der producerer vores forbrugsvarer, og kraftværkerne, der producerer elektricitet til vores boliger, skoler og kontorer, udleder CO2 og andre drivhusgasser.
Betal for jeres udledninger!
For at få disse udledninger bragt ned har EU udviklet verdens første og største system til at begrænse mængden af drivhusgasser, der må udledes og pålægge virksomhederne at betale for deres udledninger i atmosfæren.
Renere industri
EU’s emissionshandelssystem blev indført i 2005 og er et centralt element i EU’s klimapolitik. Det dækker over 10 000 kraftværker og fabrikker — og omfatter også emissioner fra flyvninger i EU.
Systemet begrænser den årlige mængde drivhusgasser, som europæiske virksomheder kan udlede. Denne grænse reduceres hvert år, og da virksomheder skal indberette deres emissioner, kan vi være sikre på, at systemet mindsker forureningen.
Jo større mængde drivhusgas en virksomhed udleder, jo større bliver betalingen, og dermed tilskynder man virksomhederne til at reducere udledningen mest muligt, f.eks. ved at investere i renere teknologi, der producerer mindre CO2.
I dag indføres der lignende systemer andre steder i verden, bl.a. i Californien, Kina og Sydkorea.
For de sektorer, der ikke er dækket af EU’s emissionshandelssystem, f.eks. vejtransport, byggeri, landbrug og affald, skal emissionerne af drivhusgas stadig reduceres, da alle EU-lande har nationale mål for nedbringelse af emissioner i disse sektorer.
Støtte til ny teknologi
EU hjælper med at udvikle innovative lavemissionsteknologier gennem Innovationsfonden. Den markedsfører industriløsninger til dekarbonisering af Europa, som skal bidrage til omstillingen til klimaneutralitet. Innovationsfonden vil bidrage med ca. 38 mia. EUR fra 2020 til 2030 (afhængigt af prisen af CO2, idet den finansieres af bortauktionering af CO2-emissionskvoter via EU’s emissionshandelssystem).
Innovationsfonden støtter projekter, der fokuserer på lavemissionsteknologier og -processer i energitunge industrier, vedvarende energi, energilagring og nye teknologier, som indsamler CO2og lagrer den under jorden.
EU og medlemslandene fortsætter med at give støtte til forskning og udvikling af innovationer inden for lavemissionsteknologi via Innovationsfonden og Horisont Europa. Hovedformålet er at omdanne lavemissionsidéer til praktiske løsninger inden for mange områder af vores hverdag.
Prøv at forestille jer bygninger og biler i fremtiden, der bruger CO2-neutralt stål, eller biler, der fungerer som mobile batterier, som kan bidrage med energi til huse!
Nye jobtyper
Kunne du tænke dig at arbejde med de nye og banebrydende teknologier? Der findes mange jobtyper i dag, f.eks. inden for vedvarende energi, som ikke fandtes for ti år siden.
Nogle EU-lande har etableret særlige uddannelsescentre for drift og vedligeholdelse af havvindmøller. Forestil dig at klatre op i en 85 meter høj vindmølle for at reparere en fejl i det elektriske system eller skifte oliefilter — langt ude på havet i stormvejr og skumsprøjt!

At leve bæredygtigt
Bæredygtigt: At sikre at vi har og fortsat vil have de basale ressourcer til vores overlevelse såsom vand, fødevarer og energi. At være bæredygtig indebærer at tage vare på kloden og leve inden for grænserne af det, jorden kan give os.
Konkret handling mod CO₂-udledninger
Beton er vigtig til at lave bygninger, veje og broer, men fremstillingen af hovedingrediensen i beton — nemlig cement — genererer store mængder CO2. Et ton cement svarer til et ton CO2-udledning, da cement fremstilles ved at opvarme kalksten til høje temperaturer.
Cementindustrien fremstiller nu mere bæredygtig beton ved at invester i moderne teknologi og anvende materialer, der udleder mindre CO2.